Dedpul: Mrtvi predsednici i druge prodane duše



Nisam se ovako pomahnitalo smejao stripu još od Pahekovih "1300 Kadrova" banjalučke Devete Dimenzije.

Mislim, odakle da krenem? Od naslova poput "Prokleta je Amerika","Kad budem mrtav i crven", "Budženje sile","...biće zemlja proleterska", "Bolje biti pijan nego Stark", "Krivo je more" ili od nabače Lepe Brene u Tonijev ček, prozivanja Strejndža Big Laletom ili Oktopusa Josifom Tatićem, podprcavanja one sajber-štularke pesmom "Duge nogee za igraanjee...", forumaških šegačenja sa Kenom Parkerom, natpisima Dekara, Gil-Galad i čuvenom VČ registracijom, pa čestih internih šega sa Eksom, stripovskom tradicijom, "Tekseee", pa i samima sobom, serviranja "Dedpul se rodi!" gde stoji "Here comes Deadpool!" i bujuk slično genijalnih prevodilačkih rešenja (ne pamtim kad sam zadnji put čuo ili pročitao "Čibe!") u onom masnom, čisto srpskom uličarskom duhu (i Bendžamin u etno-dositejevskom [hail])
Roganoviću, Roganoviću...ti, jebeni, neopevani kralju.

Pristupio si svom poslu časno i odradio ga krune dostojno. Daizvinemoderacija jebeš i Ramba i nabijanja zapadnjačke kulture tamo gde klinčadija nema pojma o Slavku Štimcu, Josifu Tatiću, Big Laletu i ostalim bistama iz dvorane velikana, ali zato napamet fura redosled američkih predsednika. Napravio si od ove knjige literarni paradoks - strip pun USA patriotkih šega, a miriše srpski kao retko koji pre njega.

O pričama nemam šta da tupim. Sve redom su glupe, ali si svestan da su samo izgovor da bi stranicama prštali krv, creva i šega. Uživanje do apsoluta, smeh do besvesti. Ne mogu da poredim celine sa Predsednicima i Vetisom, osim u smislu da je Roganović u predsednicima uživao u prevodilačkim slobodama (najviše se oseti na Bendžaminu npr. jer prema kraju knjige sa dositejevskog izraza lagano prelazi u "normalno" šprehanje) pa mi je ta poslednja polovina maaaalko manje sela,ali daleko od toga da je išta u vasceloj knjizi ispod vrlo dobre ocene. Bolesna preporuka svima!

Ocena: hahahahahahahahaha
oliti devečetina

prevodiocu spomenik u Knez Mihajlovoj

Meni naslovnicu sa predsednicima...morao sam da spadnem na onu sa "proburazilom" (Roganoviću, Roganoviću...ti, jebeni, neopevani kralju)

Коментари